Social Media vs Reality
Ποσό συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να βλέπουμε μια ταινία ή μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναρωτιόμαστε: ‘’Πως το κάνουνε;’’, ‘’Πως απέκτησαν αυτό το σώμα τόσο γρήγορα;’’ Γιατί ενώ μπορεί να προσέχουμε την διατροφή μας και να πηγαίνουμε γυμναστήριο δεν έχουμε τέτοια αποτελέσματα σε τέτοιο χρονικό διάστημα;
Η παρακάτω έρευνα αποτελεί μια εξήγηση. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν πριν προχωρήσουμε ότι δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις καθώς κάποιοι έχουν δουλέψει για τα αποτελέσματα τους, αλλά είναι ένα έναυσμα να φιλτράρουμε καλά αυτά που βλέπουμε και ακούμε.
Η εργασία αφορά την μελέτη των ανδρογεννών στεροειδών που συχνά χρησιμοποιούνται από αθλητές για την αύξηση της δύναμης τους. Διεξήχθη σε 43 άνδρες (μη αθλητές) σε κάποιους από τους οποίους χορηγούνταν ενέσιμη τεστοστερόνη 600 mg. Οι 43 άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες:
- Placebo χωρίς άσκηση
- Placebo με άσκηση
- Τεστοστερόνη χωρίς άσκηση
- Τεστοστερόνη με άσκηση
Πραγματοποιούσαν συγκεκριμένο κύκλο προπόνησης με βάρη 3 φορές την εβδομάδα ενώ όλοι ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα. Οι μετρήσεις που έγιναν πριν και μετά το πείραμα ήταν οι ακόλουθες: υπολογισμός άλιπης μάζας με μετρήσεις κάτω από το νερό, μέτρηση μεγέθους μυών μέσω μαγνητικής τομογραφίας, υπολογισμός δύναμης άνω και κάτω άκρων με τις ασκήσεις πιέσεις πάγκου, καθίσματα με μπάρα.
Τα αποτελέσματα μετά το πέρας 10 εβδομάδων ήταν τα εξής:
- Placebo χωρίς άσκηση απέκτησαν 0 kg άλιπης μάζας
- Placebo με άσκηση -> 1.9 kg α.μ.
- Τεστοστερόνη χωρίς άσκηση -> 3.2 kg α.μ.
- Τεστοστερόνη με άσκηση -> 6.1 kg α.μ.
Ναι! Η ομάδα χωρίς καθόλου άσκηση και πάλι κατάφερε να αυξήσει την μυική μάζα, ενώ μεταξύ των δυο ομάδων που ασκούνταν κανονικά η διαφορά είναι ολοφάνερη.
Η προπόνηση σίγουρα θα αποδώσει τα αποτελέσματα που θέλουμε αρκεί να υπάρχει συνέπεια και προσοχή. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να συγκρινόμαστε και να τιμωρούμε τον εαυτό μας γιατί δεν έχουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να βλέπουμε σε εικόνες και προφίλ. Αυτή η σύγκριση είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες που κάποιοι διακόπτουν το γυμναστήριο. Όμως, οποιαδήποτε αναβολικά δεν πρέπει να είναι επιλογή καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο. Μειωμένη γονιμότητα, γυναικομαστίες, υπακτικά, καρδιοαγγειακά, νευρολογικά, μυοσκελετικά, ενδοκρινολογικά προβλήματα, πεσμένο ανοσοποιητικό ακόμα και επιδράσεις στην ψυχολογία είναι μόλις λίγα από ότι μπορεί να προκληθεί από τα στεροειδή.
Ας αγαπήσουμε λοιπόν το σώμα μας για αυτό που είναι και ας του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί αργά και σταθερά μέσα από την φυσιολογική άσκηση και την υγιεινή διατροφή.
Βιβλιογραφία: The New England journal of medicine Original article ‘’The effects of supraphysiologic doses of testosterone on muscle size and strength in normal men’’ By Shalender Bhasin M.D , Thomas W. Storer Ph.D. , Nancy Berman Ph.D. , Carlos Callegari M.D.
Κείμενο: Μαρίνα Καρούμπαλη, Βιολόγος - Personal Trainer
Φωτογραφία: freepik.com/freepik
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια