Ναρκισσισμός και η αντιμετώπιση του
Έχεις έρθει ποτέ σε επαφή με κάποιον που δεν μπορούσε να μιλήσει για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό του; Έχεις ανοίξει ποτέ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν γεμάτα με τις selfies συγκεκριμένου ατόμου; Έχεις γνωρίσει ποτέ κάποιον που πίστευε ότι είναι ο καλύτερος πάνω στην γη; Στην περίπτωση που οι απαντήσεις σου είναι ΝΑΙ, τότε μάλλον έχεις την λέξη «νάρκισσος» στο μυαλό σου αυτή τη στιγμή. Όμως, πριν κρίνεις αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να μάθεις πως ίσως είσαι και εσύ ένας από αυτούς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τον ναρκισσισμό με την Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η διαταραχή επηρεάζει μόνο το 1-2% του πληθυσμού. Αντιθέτως, όλοι ανήκουμε σε ένα φάσμα ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών με κάποιους να τα εμφανίζουν περισσότερο.
Οι ναρκισσιστές μοιράζονται κάποια χαρακτηριστικά που είναι εύκολα εντοπίσιμα από όλους. Πρώτον, έχουν μεγαλειώδη εικόνα για τον εαυτό τους καθώς πιστεύουν πως είναι ομορφότεροι, εξυπνότεροι και πιο σημαντικοί από τους υπολοίπους. Δεν το πιστεύουν απλά, θα το δείξουν με κάθε τρόπο: δεν σε ακούν παρά μόνο εάν μιλάς για τους ίδιους. Δεύτερον, έχουν την πεποίθηση πως δικαιούνται να τους φέρονται όπως ακριβώς επιθυμούν. Θεωρούν πως είναι ξεχωριστοί άνθρωποι που αξίζουν παραπάνω προνόμια σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Τρίτον, χρειάζονται συνεχή θαυμασμό από τους γύρω τους. Στην σημερινή εποχή, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους βοηθούν να αποκτήσουν την προσοχή που αναζητούν. Όμως, εάν δεν την λάβουν, θα θυμώσουν επειδή δε μπορείς να αντιληφθείς την μεγαλειότητά τους. Τέλος, δεν μπορούν να δείξουν ενσυναίσθηση, επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικοί από εσένα. Ως αποτέλεσμα υποτιμούν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζεις ή τα ενδιαφέροντά σου. Εύκολα θα κουραστούν ή θα σε βαρεθούν και θα σε αφήσουν μόνο όταν τους χρειάζεσαι.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπαίνουν εμπόδιο στο να σχηματίσουν ουσιαστικές σχέσεις. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις εάν αλληλοεπιδράς με κάποιον με αυτά τα γνωρίσματα;
1)Μην ασκείς κριτική. Είναι πιθανό πως αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν λόγω της έλλειψης υγειών δεσμών με τους συνανθρώπους τους. Βοήθησέ τους χωρίς να είσαι επικριτικός και κακός.
2)Μην καυγαδίζεις μαζί τους διότι δεν θα βοηθήσει την κατάσταση. Δέξου ότι σκέφτονται διαφορετικά και είναι απίθανο να αλλάξουν τις απόψεις τους.
3)Βάλε όρια στην σχέση σας. Ενημέρωσέ τους πως δεν θα ανεχτείς να είναι αγενής απέναντί σου.
4)Χαλάρωσε τις προσδοκίες σου. Εάν συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να θυμάσαι πως δεν θα σου δώσουν αυτά που επιθυμείς, εκτός κι αν τους το ανταποδώσεις.
5) Μην παίρνεις ό,τι κάνουν και λένε προσωπικά. Τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβάνονται ότι σε προσβάλουν, γι’ αυτό μην θυμώνεις μαζί τους. Σε περίπτωση που είσαι πολύ αναστατωμένος, να είσαι ευθύς και να εξηγήσεις γιατί νιώθεις έτσι.
6)Βοήθησέ τους να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Κάνε εξάσκηση μαζί τους πώς να είναι ευγενικοί, πώς να είναι ενεργοί ακροατές και πώς να αρχίσουν να βλέπουν τους άλλους ως ισάξιους.
Βιβλιογραφία: Campbell, W. K., & McCain, J. (2017). Narcissism and social media. The Handbook of Trait
Narcissism: Key Advances, Research Methods, and Controversies.
Krajco, K. (2007). What Makes Narcissists Tick : Understanding Narcissistic Personality
Disorder, 506.
Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια