Η Ψυχολογία του Θυμού: Τι βοηθάει και τι όχι
Ο θυμός είναι μια φυσική και αυτοματοποιημένη αντίδραση σε κάθε μορφής πόνο (φυσικό, συναισθηματικό, πραγματικό, φανταστικό κ.α.). Για παράδειγμα, ο θυμός μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα άτομο δεν νιώθει καλά, νιώθει ότι το απορρίπτουν, νιώθει να απειλείται ή βιώνει κάποια απώλεια. Μάλιστα επειδή ο θυμός δεν εμφανίζεται ποτέ ως αυτόνομο συναίσθημα αλλά μετά από κάποια δυσάρεστη εμπειρία, έχει πάρει τον τίτλο του δευτερεύοντος συναισθήματος. Ακόμη, ο θυμός κυμαίνεται σε ένταση και ενεργοποιεί το άτομο καθώς του δίνει κίνητρο να κάνει κάτι, π.χ. πολλές επαναστάσεις ωφελήθηκαν από το έντονο θυμό που υπήρχε στους οπαδούς τους και κατευθύνονταν προς το κατεστημένο και άντεξαν χάρη στο έντονο κίνητρο για αλλαγή, που γεννούσε αυτός ο θυμός.
Πως οδηγούμαστε στο θυμό:
Φυσικά ο πόνος από μόνος του δεν επαρκεί για να προκαλέσει θυμό, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με συγκεκριμένες σκέψεις που πυροδοτούν αυτό το συναίσθημα. Τέτοιες είναι οι σκέψεις που προέρχονται από υποθέσεις, εκτιμήσεις, προσωπικές κρίσεις ή ερμηνείες που έχουν να κάνουν με το ότι κάποιος άλλος (με πρόθεση ή χωρίς) αποπειράθηκε να τους πληγώσει. Συνεπώς φαίνεται ότι ο θυμός έχει κοινωνικό χαρακτήρα και πάντα στοχεύει προς τα κάπου, είτε προς τον εαυτό είτε προς κάποιον άλλον άνθρωπο.
Ένας άλλος δρόμος μέσω του οποίου οδηγείται κανείς στο θυμό είναι όταν τον χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο κάποιο άλλου συναισθήματος. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που θυμώνουν για να μη νιώσουν ότι πονάνε, καθώς ο θυμός είναι πιο αποδεκτό και ευχάριστο συναίσθημα από ότι ο πόνος. Αυτό μπορεί να γίνει συνειδητά αλλά και ασυνείδητα. Με αυτό τον τρόπο αποσπούν την προσοχή από τον παράγοντα του πόνου, που δεν μπορούν να ελέγξουν, και στρέφουν το βλέμμα από τον εαυτό προς τους άλλους. Επίσης, με αυτό τον τρόπο δεν νιώθουν ευάλωτοι και προστατεύουν την αυτό εικόνα τους καθώς διατηρούν την αίσθηση ελέγχου στα πράγματα.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε το θυμό:
Ο θυμός μπορεί να κινητοποιήσει ανθρώπους να παλέψουν για θετικά πράγματα αλλά πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να πράξουν παρορμητικά, χωρίς κριτική, με καταστροφικά αποτελέσματα. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η πρόταση «Μέτα μέχρι το 10 όταν είσαι θυμωμένος».
Επομένως πως διαχειριζόμαστε το θυμό;
1) Δοκίμασε να χαλαρώσεις το σώμα σου (αναπνοές, χαλαρή μουσική κλπ).
2) Αναδιατύπωσε τις σκέψεις που σου προκάλεσαν θυμό. Για παράδειγμα αντί να θυμώσεις με ένα αγενές σχόλιο, μπορείς να σκεφτείς ότι αυτός που το έκανε μπορεί να περνάει μια δύσκολη φάση.
3) Απομάκρυνε τη προσοχή σου από το ερέθισμα του θυμού και επικέντρωσε την σε ευχάριστα θέματα. Πολύ συχνά, ο θύμος προκαλεί αναμηρυκασμό των αρνητικών σκέψεων, οπότε μην ενδώσεις.
4) Πάρε μια απόσταση από τα γεγονότα ώστε να μπορεί η κρίση σου να είναι περισσότερο διορατική.
5) Ασχολήσου με πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο, όπως παιχνίδι με κατοικίδιο, παρακολούθηση κωμωδίας κ.α., ώστε να είναι αδύνατο για το συναίσθημα του θυμού να διατηρηθεί.
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc.
#inmedhealth
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια