Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση
Σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού είναι, η οποιαδήποτε επαφή ενός ενήλικου με ένα παιδί, με στόχο την σεξουαλική ικανοποίηση του πρώτου. Συχνά συναντάται επίσης, στην θέση του ενήλικου, να είναι ένας έφηβος. Οι μορφές που μπορεί να πάρει η σεξουαλική κακοποίηση είναι: άγγιγμα του παιδιού, επίδειξη των γεννητικών οργάνων, εμπλοκή σε σεξουαλικές δραστηριότητες ή και στην σεξουαλική πράξη όπως και έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό.
Συνήθως, το άτομο που κακοποιεί σεξουαλικά ένα παιδί, ανήκει στο στενό ή ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον. Στην αρχή, προσεγγίζει φιλικά το παιδί και επιθυμεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι η αγορά δώρων και διάφορων παιχνιδιών για να μαγέψει το παιδί και οι συχνές επισκέψεις στο σπίτι ή το σχολείο. Προσπαθεί να περνάει αρκετή ώρα μαζί του, επιθυμεί να πηγαίνουν βόλτες και ζητά από το παιδί αγκαλιές ή φιλιά, ενώ στα πλαίσια του παιχνιδιού χρησιμοποιεί σωματικό άγγιγμα, όπως το γαργαλητό.
Στην συνέχεια ο δράστης, ανάλογα και με την αντίδραση του παιδιού, θα συνεχίσει όλα τα παραπάνω αλλά παράλληλα θα ξεκινήσει να προσεγγίζει σεξουαλικά το παιδί, με σκοπό την σεξουαλική ικανοποίηση του. Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί, πως ο δράστης, συνηθίζει να χρησιμοποιεί την λέξη «μυστικό». Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει ένα παγωτό στο παιδί, χωρίς να το γνωρίζει η μαμά ή ο μπαμπάς και έτσι, θα ζητήσει από το παιδί να μην πει τίποτα για να είναι το μυστικό τους. Έτσι, προχωρώντας σε άσεμνες πράξεις, ζητάει πάλι από το παιδί, να τις αποκρύψει από τους γονείς τους. Το ονοματίζει και αυτό, ως μυστικό. Προσπαθεί δηλαδή, να βασίσει την σχέση του με το παιδί σε «μυστικά» ώστε να εξασφαλίσει την σιωπή του παιδιού.
Όσον αφορά την στάση του παιδιού, τείνει να δικαιολογεί τον δράστη, καθώς θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι επιτρεπτό σε μια σχέση όπου, επικρατεί το ενδιαφέρον και η αγάπη. Επίσης, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν την ανάρμοστη συμπεριφορά και τις άσεμνες δραστηριότητες, στις οποίες τα εμπλέκει ο θύτης. Σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως εμφανίζεται το αίσθημα της ντροπής και θεωρούν πως αν μιλήσουν δεν θα τα πιστέψουν. Συχνά συμβαίνει να βιώνουν ενοχές και θεωρούν πως θα τιμωρηθούν από τους γονείς τους αν μιλήσουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που οι δράστες απειλούν το παιδί πως αν μιλήσει, θα κάνουν κακό στο ίδιο ή στην οικογένεια του.
Σημάδια ότι ένα παιδί κακοποιείται σεξουαλικά:
1) Απομόνωση(κλείνεται στο δωμάτιο, δεν θέλει να μιλήσει σε κάποιον κλπ).
2) Ανεξήγητα σημάδια ή τραύματα στο σώμα του.
3) Κακή σωματική υγιεινή.
4) Έντονη αντίδραση στην προσπάθεια να το αγγίξει κάποιος (πχ οι γονεί όταν είναι ώρα για μπάνιο ή άλλαγμα ρούχων).
5) Παράπονα για πόνους ή ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα ή σε άλλα μέρη του σώματος.
6) Έντονη ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα.
7) Σεξουαλική συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ηλικία του.
8) Άρνηση να πάει σχολείο ή να επιστρέψει σπίτι.
9) Αλλαγές στην διάθεση.
10) Έντονο άγχος, κλάμα, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη συγκέντρωσης ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
11) Διαταραχές ύπνου, παλινδρόμηση (νυχτερινή ενούρηση κλπ).
12) Αλλαγές στην όρεξη.
13) Ζωγραφιές με σεξουαλικό περιεχόμενο.
15) Αλλαγή συμπεριφοράς σε άτομα του οικείου περιβάλλοντος
Συνέπειες:
Η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με διάφορες ψυχολογικές επιπτώσεις, που πολλές φορές συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Συχνά, τα κακοποιημένα παιδιά εκδηλώνουν μετατραυματικές διαταραχές, διάχυτο άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, ενώ ακόμη μπορεί να προβούν στην χρήση ουσιών. Επιπλέον, το παιδί παύει να εμπιστεύεται τους ενήλικες και σχηματίζει μια διαστρεβλωμένη άποψη για την σεξουαλικότητα και τις σχέσεις. Κάθε παιδί αντιδρά και διαφορετικά, ανάλογα με την προσωπικότητα του, την υποστήριξη που θα λάβει και την μορφή της κακοποίησης. Τα παραπάνω είναι γενικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί.
Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:
Να έχετε συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά σας. Να μιλάτε για τις φιλίες τους και το σχολείο σε καθημερινή βάση. Να είστε πρόθυμοι, οποιαδήποτε ώρα να μιλήσετε μαζί τους, ακόμη και όταν θέλουν να μοιραστούν κάτι μικρό ή ασήμαντο που τους συνέβη. Έτσι, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι είστε εκεί για αυτά, είτε σε δύσκολες είτε όμορφες στιγμές. Χρειάζεται να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, όπου τα παιδιά σας, θα θέλουν να σας εκμυστηρευτούν πράγματα για την ζωή τους. Να μην φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν ή ότι θα χάσουν την εμπιστοσύνη σας.
Να περνάτε χρόνο με τα παιδιά, όπου θα κάνετε σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Να τους μιλάτε για τα προσωπικά όρια που θέτουμε, και την σημασία του «όχι». Ειδικότερα στις περιπτώσεις:
-όταν κάποιος μας ζητάει να κάνουμε κάτι και εμείς δεν θέλουμε/ δεν νιώθουμε άνετα.
-όταν κάποιος μας προσεγγίζει και μας λέει να τον ακολουθήσουμε/όταν μας προσφέρει δώρο με αντάλλαγμα να του κάνουμε κάτι.
-όταν κάποιος θέλει να μας αγγίξει σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
-όταν κάποιος μας δείχνει κάτι (φωτογραφίες, βίντεο) και νιώθουμε άβολα.
Επίσης το να μην επιτρέπουμε την ύπαρξη μυστικών είναι σημαντικό. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι όταν κάποιος τους ζητάει να κρατήσουν κάτι, μυστικό από τους γονείς τους, αυτό δεν είναι αποδεκτό, κυρίως όταν έχει να κάνει με το ίδιο. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, είναι καλό να έρχονται σε επαφή με ιστορίες ή παραμύθια που έχουν ως μήνυμα την πρόληψη της κακοποίησης.
Σε γενικές γραμμές, παρατηρούμε την σχέση του παιδιού μας με τους άλλους ενήλικους του περιβάλλοντος μας αλλά όχι μόνο. Διερευνούμε πως συμπεριφέρεται το παιδί σε αυτούς και γενικότερα την στάση του απέναντι τους. Παρατηρούμε ακόμη αν κάποιος προσεγγίζει πιο πολύ και πιο συχνά το παιδί, αν επιδιώκει να περνάει πολύ χρόνο μόνο μαζί του και ελέγχουμε αν φέρεται παράξενα, πχ (του κάνει συχνά δώρα, ζητάει να το παίρνει από το σχολείο ή να το πηγαίνει σε δραστηριότητες.)
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια