Έχω πυρετό, τι να φάω;
Η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται σε σταθερά επίπεδα ανεξαρτήτως από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Οποιαδήποτε διαταραχή στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, συνήθως η αύξηση της, αποτελεί ένδειξη πιθανής λοίμωξης. Πυρετός λοιπόν ή πυρεξία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μεγαλύτερη από τις φυσιολογικές τιμές (>37 οC). Η χορήγηση αντιβιοτικών έχει μειώσει τις περιόδους των εμπύρετων καταστάσεων όμως παρ’όλα αυτά υπάρχουν παθήσεις με μακροχρόνιο πυρετό. Έτσι λοιπόν τον πυρετό τον χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες: της μικρής διάρκειας και της μεγάλης διάρκειας.
Τι πρέπει να τρώω όταν έχω πυρετό;
Στις εμπύρετες παθήσεις μικρής διάρκειας (πχ κοινό κρυολόγημα) για τις πρώτες 2 ή 3 μέρες η δίαιτα θα πρέπει να είναι υγρή ή ημίρρευστη και να χορηγείται σε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ή 3 ώρες). Οι φρέσκοι χυμοί να είναι άφθονοι όπως και η ποσότητα γάλακτος που θα καταναλώνει ο ασθενής. Βέβαια θα πρέπει να αποφεύγονται οι τηγανισμένες και οι λιπαρές τροφές όπως και τα αναψυκτικά, τα κρουασάν, οι κονσέρβες και τα καρυκεύματα.
Στις εμπύρετες παθήσεις μεγάλης διάρκειας, που ο πυρετός κρατάει για περισσότερες από 7 μέρες, ο στόχος της διαιτητικής θεραπείας θα πρέπει να είναι η χορήγηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή αντισωμάτων και τη διατήρηση του σωματικού βάρους. Έτσι πρέπει να χορηγούνται άφθονα υγρά, η δίαιτα θα πρέπει να είναι υψηλής θερμιδικής απόδοσης για τη διατήρηση του σωματικού βάρους, η πρωτεϊνική πρόσληψη θα πρέπει να είναι υψηλή για την αποκατάσταση, οι υδατάνθρακες να καλύπτουν το 50-60% των θερμίδων και τέλος η τροφή θα πρέπει να χορηγείτε αρχικά σε υγρή μορφή, αργότερα σε ημίρρευστη και τέλος σε στερεή. Οι τροφές θα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένες και εύπεπτες.
Βέβαια όπως και στις μικρής διάρκειας εμπύρετες παθήσεις, έτσι και σε αυτές καλό είναι να αποφεύγονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα καρυκεύματα, οι λιπαρές, οι τηγανιτές τροφές και θα πρέπει να υπάρχει άφθονη κατανάλωση φυσικών χυμών και φρούτων.
Φυσικά όταν δούμε πως ο πυρετός συνεχίζει για περισσότερες από 2 μέρες καλό είναι να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.
Βιβλιογραφία: Σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία
Κείμενο: Σάζαλη Κατερίνα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια