Τι είναι το ουρικό οξύ;
Το ουρικό οξύ είναι το
τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, χημικών ενώσεων που βρίσκονται
στον πυρήνα του κυττάρου.
Τι είναι η
υπερουριχαιμία;
Υπερουριχαιμία είναι η
αυξημένη τιμή των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα και οφείλεται σε αυξημένη
παραγωγή ουρικού οξέος, στην μειωμένη απέκκρισή του από τους νεφρούς ή σε
συνδυασμό και των δύο. Κύριες επιπτώσεις της είναι:
■ Ουρική αρθρίτιδα
■ Καρδιαγγεικά νοσήματα
■ Υπέρταση
■ Μεταβολικό σύνδρομο
■ Χρόνια νεφρική
ανεπάρκεια
■ Αθηροσκλήρωση
Ποιες είναι οι
φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος;
Οι φυσιολογικές τιμές
του ουρικού οξέος στον αίμα είναι:
Άνδρες |
2.5 - 7.0 mg/dL |
Γυναίκες |
1.5 - 6.0 mg/dL |
Όταν
η τιμή ξεπεράσει τα 6.8 mg/dL τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι ουρικού
οξέος, προκαλώντας φλεγμονή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ουρική αρθρίτιδα
(κοινώς ποδάγρα).
Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά το αυξημένο ουρικό οξύ;
Ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες, οι οποίες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών.
Τροφές
πλούσιες σε πουρίνες (100
-1000 mg πουρίνες /100 g τροφής) που πρέπει να αποφεύγονται είναι:
●
Εντόσθια
●
Γαύρος
●
Κυνήγι
●
Χήνα
●
Ζωμός κρέατος
●
Ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες
●
Αυγοτάραχο
●
Αντζούγιες
● Κιμάς
Τροφές
με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (9-100 mg πουρίνες /100 g τροφής) που
μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο είναι:
●
Πουλερικά, κρέατα
●
Οστρακοειδή, ψάρια
●
Αρακάς, μανιτάρια
●
Φακές, φασόλια
●
Σπαράγγια, σπανάκι
Προσοχή: η περιορισμένη κατανάλωση ή αποκλεισμός κάποιων τροφίμων θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ώστε να μην στερηθεί ο οργανισμός σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Επίσης, συνιστάται η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ (κυρίως μπύρας) και ροφημάτων που περιέχουν φρουκτόζη, η αύξηση ημίπαχων γαλακτοκομικών, πρωτεϊνούχων λαχανικών και κερασιών, η απώλεια πλεονάζοντος βάρους με χαμηλό ρυθμό (1 κιλό/ μήνα), η πρόσληψη 2-3 λίτρων νερού ημερησίως και η τακτική άσκηση.
Για τους περισσότερους ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα, το μόνο που χρειάζονται είναι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για την μείωση του ουρικού οξέος.
Πηγές:
Ming Jin et al, “Uric Acid, Hyperuricemia and Vascular
Diseases”, Front Biosci. (2012); 17: 656–669
Jessica Maiuolo et al, “Regulation of uric acid
metabolism and excretion”, International Journal of Cardiology 213 (2016) 8–14
►Βρείτε μας στο Instagram:
0 Σχόλια