12 Τρόποι Ενίσχυσης της Προσαρμογής στο Φθινόπωρο
Μπορεί να μην φαίνεται εύκολο, ωστόσο, η υιοθέτηση ενός «προσαρμοστικού» τρόπου προς αυτή την εποχή του χρόνου, μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης και γιατί όχι να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για τη δική σας "καρποφορία".
Το φθινόπωρο θεωρείται η έναρξη κάθε νέου έτους και μια μεταβατική περίοδος για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεδομένου ότι είναι η εποχή μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, μαζί με τα φύλλα των δέντρων, η διάθεση των ανθρώπων συνήθως πέφτει. Η αλλαγή του καιρού και η μικρότερη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να επηρεάζουν πολύ την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η μετάβαση από τις διακοπές στην καθημερινή ζωή συχνά δεν είναι ομαλή. Η πρωινή χαμηλή διάθεση, η ευερεθιστότητα, η ένταση, το άγχος και η θλίψη είναι μερικά από τα κυρίαρχα συναισθήματα. Η προσαρμογή στο φθινόπωρο δεν φαίνεται εύκολη, αλλά είναι δυνατή και μπορεί να είναι παραγωγική.
Είναι μια στιγμή που πραγματοποιούνται νέες αρχές και δημιουργούνται νέες ευκαιρίες.
12 τρόποι προσαρμογής το φθινόπωρο:
- Οργανώστε σωστά το χρόνο σας: Η σεζόν είναι ιδανική για αναδιάταξη, η οποία μπορεί να ήταν δύσκολη για εσάς πέρυσι. Οι πιθανές δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, ώστε να μην επαναλάβετε τη προηγούμενη διαχείριση του χρόνου σας.
- Ανανεώστε το περιβάλλον στο οποίο ζείτε, μελετάτε ή εργάζεστε: Ξεχωρίστε τα χρήσιμα πράγματα στο χώρο σας, κρατήστε μερικά απαραίτητα αντικείμενα, κάντε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη διαρρύθμιση.
- Ορίστε νέους στόχους: Μικροί βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί στόχοι θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την παραγωγικότητά σας.
- Με λένε "Προτεραιότητα": Μια λίστα με τις προτεραιότητές σας θα είναι ο οδηγός σας φέτος. Συμπεριλάβετε στιγμές προσωπικής χαλάρωσης και ποιοτικού χρόνου με τους αγαπημένους σας.
- Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή: Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη διάθεση και τη συμπεριφορά. Φτιάξτε το δικό σας εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Επιλέξτε να τρέφεστε με εποχικά φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε τα έτοιμα τρόφιμα. Κρατήστε το σώμα και τον εγκέφαλό σας ενυδατωμένο με νερό και χυμούς.
- Άσκηση σε καθημερινή βάση: Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης με βάση την επιλογή που ταιριάζει στην καθημερινή σας ρουτίνα. Η καθημερινή άσκηση θα βελτιώσει τη διάθεσή σας. Η άσκηση θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
- Εξασκήστε τη γενναιοδωρία σας: Προσφέρετε λίγο χρόνο και φροντίδα σε κάποιον ή κάποιους που το χρειάζονται. Θα ανταμειφθείτε με προσωπική ικανοποίηση και ευτυχία. Βγαίνοντας από την αποκλειστική ζώνη του εαυτού μας και μπαίνοντας στη ζώνη διαμοιρασμού, μειώνεται η συναισθηματική δυσφορία και αλλάζει η φυσιολογία του σώματος και του εγκεφάλου μας.
- Οργανώστε τον ύπνο σας: Βρείτε τα ιδανικά πρότυπα ύπνου για την καθημερινή σας ρουτίνα και ακολουθήστε πιστά το πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ύπνου θα διατηρήσετε τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας σταθερή, καθώς και τη μείωση της ευερεθιστότητας και της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Συγκεντρωθείτε στη στιγμή: Κάθε στιγμή είναι μοναδική, εστιάστε την προσοχή σας στο παρόν. Ζήστε το μέλλον όταν γίνεται παρόν. Η συγκέντρωση στο παρόν θα σας βοηθήσει να περιορίσετε το μη παραγωγικό άγχος.
- Δημιουργήστε ένα "παζλ" με τις αξίες σας: Σκεφτείτε τις αξίες σας, αυξήστε την επίγνωσή σας για το καθημερινό σας ταξίδι και εστιάστε σε μικρούς στόχους που σας φέρνουν πιο κοντά στις αξίες σας, οι οποίες είναι απαραίτητες για εσάς ως άνθρωπο.
- Δοκιμάστε να κάνετε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό ή δοκιμάστε έναν νέο τρόπο: Βγείτε από την καθημερινή σας ρουτίνα κάνοντας κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Γνωρίστε άλλα μέρη, αλλάξτε τη διαδρομή για το σπίτι ή την εργασία, ανταμείψτε τον εαυτό σας.
→Γράψτε ένα γράμμα στο φθινόπωρο:
Ξεκινήστε να γράφετε ένα γράμμα στο φθινόπωρο, τι θα θέλατε να του πείτε, τι σκέφτεστε γι' αυτό και τι νιώθετε. Μέσα σε αυτό το γράμμα μπορείτε να συμπεριλάβετε τις προτεραιότητες και τους στόχους σας, ενώ παράλληλα να έρθετε σε άμεση επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.
Κείμενο: Αλίκη Ελένη Πουλή
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University,
School of Medicine, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health
0 Σχόλια