Χαμογελαστή κατάθλιψη: Τι είναι;
Υπάρχουν άνθρωποι που ότι και αν τους συμβαίνει, δίνουν την εικόνα στον περίγυρο τους ότι όλα πάνε καλά, έχουν ένα αινιγματικό χαμόγελο και επιλέγουν να μην εκφράσουν κάποιο συναίσθημα. Ακόμα και αν επικρατεί ένα χάος στη ζωή τους, προσποιούνται ότι είναι καλά, δεν αποδέχονται ότι μπορεί να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα και δεν αναγνωρίζουν συμπεριφορές που εκδηλώνουν και μειώνουν τη λειτουργικότητα τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη διεκδικούν μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους και να μην αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρείται αυτό που ονομάζεται χαμογελαστή κατάθλιψη (smiled depression), η οποία όπως και άλλες μορφές κατάθλιψης δεν φεύγει από μόνη της.
Με τον όρο χαμογελαστή κατάθλιψη περικλείεται μία ομάδα συμπεριφορών ή πεποιθήσεων που συνυπάρχουν, αλλά δεν αφορούν κάποιο τεχνικό όρο που χρησιμοποιούμε στη ψυχολογία. Ο πλησιέστερος τεχνικός όρος για αυτή την πάθηση είναι η «άτυπη κατάθλιψη». Το άτομο που εμφανίζει χαμογελαστή κατάθλιψη μπορεί να καταφέρει να καλύψει με επιτυχία τα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν χαμηλή διάθεση και απώλεια ευχαρίστησης σε δραστηριότητες, καταφέρνουν να κρύψουν την κατάστασή τους με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή πίσω από ένα χαμόγελο. Και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους και τους άλλους για τη ζωή ακόμη και για την αυτοκτονία.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Χαμογελαστής κατάθλιψης;
Το βασικό χαρακτηριστικό της χαμογελαστής κατάθλιψης είναι η εσωτερική θλίψη. Το χαμόγελο είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να καλυφτούν τα αληθινά συναισθήματά που μπορεί να είναι το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η κόπωση, η ευερεθιστότητα, η απελπισία και η απόγνωση. Όπως και σε άλλες μορφές κατάθλιψης μπορεί επίσης να υπάρχουν προβλήματα ύπνου, έλλειψη απόλαυσης σε ευχάριστες δραστηριότητες και απώλεια της λίμπιντο. Ωστόσο, τα άτομα με χαμογελαστή κατάθλιψη φαίνονται σαν να μην έχουν λόγο να είναι λυπημένοι, χαμογελούν όταν τους χαιρετούν και μπορεί να έχουν ευχάριστες συνομιλίες με άλλους. Εν ολίγοις, βάζουν μια μάσκα στον έξω κόσμο, ενώ φαίνεται να ζουν φαινομενικά φυσιολογικές και δραστήριες ζωές. Μέσα τους ωστόσο, αισθάνονται απελπισμένοι και καταβεβλημένοι, νιώθουν ευάλωτοι και είναι υπερευαίσθητοι στη κριτική. Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση τροφής, την τελειομανία και τη ανάγκη για έλεγχο.
Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την Χαμογελαστή κατάθλιψη;
- Αναγνώριση ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει και ότι είναι σοβαρή. Μόνο όταν σταματήσετε τον εξορθολογισμό των προβλημάτων, μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή και να βρεθεί αντιμετώπιση.
- Αποφυγή κατηγοριών προς τον εαυτό. Αυτό είναι το πιο απλό, οικονομικό και αποτελεσματικό βήμα . Ο έλεγχος των συμπτωμάτων της κατάθλιψης εκτός από υπομονή απαιτεί μια πρακτική και ενεργητική προσέγγιση.
- Έμφαση στη συζήτηση. Είναι δύσκολο, αλλά η συζήτηση με αγαπημένα πρόσωπα βοηθάει. Ακόμη όμως και αν οι συγγενείς και οι φίλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, μπορούν να λειτουργήσουν ως «εξομολογητές» και να βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να απομονωθεί.
- Έναρξη της άσκησης. Πολλές έρευνες συνιστούν ότι 30 ή περισσότερα λεπτά δυναμικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα απαλύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
- Τήρηση μιας ρουτίνας σε ότι και αν κάνετε. Όποιες και αν είναι οι δραστηριότητες στις οποίες θα αποφασίσετε να επιδοθείτε, προσπαθήστε να τις κάνετε την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Η ρουτίνα βοηθάει να αποφύγετε την αδράνεια και να έχετε τον έλεγχο.
- Αναβολή σημαντικών αποφάσεων για αργότερα. Η υπερβολική πίεση πυροδοτεί και επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξεκουράζεται.
- Αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, όπου μαθαίνουμε να αλλάζουμε τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά μας, είναι μια επιλογή για όσους επηρεάζονται από αυτή τη χαμογελαστή κατάθλιψη.
Η αίσθηση ότι η ζωή μας είναι τελικά αυτό που μας δίνει σκοπό και νόημα, μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά για την ψυχική υγεία και την ευημερία μας.
0 Σχόλια