Το νερό με λεμόνι καίει το λίπος: μύθος ή αλήθεια;
Το νερό με λεμόνι είναι ένα ρόφημα το οποίο χρησιμοποιείται από πολλούς στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ισχυρίζονται πως το λεμόνι καίει το λίπος, ειδικά νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι, και ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό. Τι ισχύει τελικά;
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού βοηθά στην επίτευξη του κορεσμού. Όταν καταναλώνεται πριν από ένα γεύμα, έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, γιατί ακριβώς ρυθμίζει την όρεξη. Επίσης, έχει φανεί σε ενήλικες πως η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το γεύμα, αυξάνει την απώλεια βάρους (ενίσχυση της λιπόλυσης μέσω διάφορων μηχανισμών) ή μειώνει την ενεργειακή πρόσληψη. Ωστόσο, κανένα όφελος δεν έχει παρατηρηθεί από την προσθήκη λεμονιού.
Όσον αφορά τον δεύτερο ισχυρισμό, η αποτοξίνωση αναφέρεται στις διαδικασίες που οδηγούν στην απέκκριση χημικών ουσιών και των προϊόντων τους μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα ή του σμήγματος. Επιτελείται κυρίως από τους νεφρούς, το ήπαρ και το έντερο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να αποτοξινώνει τον οργανισμό – στην προκειμένη περίπτωση και το λεμόνι- καθώς γίνεται από το ίδιο μας το σώμα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, ενυδάτωση, διακοπή καπνίσματος κ.α., ώστε να λειτουργούν αυτά τα όργανα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Το ρόφημα αυτό βέβαια μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που δυσκολεύονται να πιούν νερό, οπότε το λεμόνι προσδίδει μία πιο ευχάριστη γεύση και συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση. Όμως, αυτή η τακτική καλό είναι να αποφεύγεται από ανθρώπους με φλεγμονή στον στόμαχο, στον οισοφάγο, με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ή από εκείνους που νιώθουν δυσφορία μετά την κατανάλωσή του.
Το νερό με λεμόνι μπορεί να μην πραγματοποιεί τα παραπάνω αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο (βιταμίνη C, κιτρικά, λεμονοειδή), το οποίο μπορούμε να το απολαύσουμε και να ωφεληθούμε από αυτό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και όχι μόνο στο νερό.
Πηγές:
Thornton et al, “Increased Hydration Can Be Associated with Weight Loss”, Front Nutr 2016
“Toxicology Defined”, Basic Terminology, U.S National Library of Medicine, Environmental Health & Toxicology Information
Kang D, Long-term Lemonade Based Dietary Manipulation in Patients With Hypocitraturic Nephrolithiasis, J Urol 2007
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167746/nutrients
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
0 Σχόλια