Τι είναι o Τραυλισμός;
Με τον όρο Τραυλισμό, εννοούμε μια διαταραχή στη ροή και το ρυθμό της ομιλίας, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλήψεις, επιμηκύνσεις και κολλήματα. Το άτομο γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να πει αλλά δεν είναι σε θέση να το πει εξαιτίας μια ακούσιας επιμήκυνσης ή παύσης ενός φθόγγου. Ο Τραυλισμός συγκαταλέγεται στις νευρωτικές διαταραχές του λόγου και της ομιλίας και εκδηλώνεται με ασυντόνιστες κινήσεις του μυϊκού συστήματος της αναπνοής, της φωνής και της άρθρωσης. Η διαταραχή μπορεί να συμβαίνει στην αρχή ή στο μέσο του λόγου είτε με επαναλήψεις μεμονωμένων φθόγγων, συλλαβών, λέξεων π.χ. χα χα-χαρούμενος είτε με ένα επίμονο κόμπιασμα σε ένα φθόγγο π.χ. χ…χαρούμενος. Στη διαταραχή του Τραυλισμού παρατηρούνται εξωτερικά ή σωματικά συμπτώματα, όπως σωματικοί σπασμοί και συνοδευτικές κινήσεις και εσωτερικά ή ψυχικά συμπτώματα, όπως διαταραχή της κοινωνικής επαφής, η οποία οδηγεί σε απομόνωση.
Τα πρώτα συνήθη σημάδια είναι η επανάληψη μικρών λέξεων, όπως τα άρθρα και οι σύνδεσμοι (τη-τη-τη-τη-τη μπάλα θέλω) και η επανάληψη συλλαβής (δώ-δώ-δώ-δώσε μου τη μπάλα). Σπανιότερα εμφανίζονται η επιμήκυνση φθόγγων (θθθθθθθθθέλω να παίξουμε) ή κολλήματα (κ/κ/καλημέρα), συνήθως στο πρώτο γράμμα της λέξης. Άλλα συμπτώματα είναι η αντικατάσταση λέξεων (ώστε να αποφευχθεί η χρήση δύσκολων λέξεων), η αναβλητικότητα (κάθε φυσική ή φωνητική συμπεριφορά που σκοπεύει να καθυστερήσει την προσπάθεια για ένα φώνημα, συλλαβή ή λέξη), η επαναπροσπάθεια (η συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να εκφέρει την φράση, δεν τα καταφέρνει, σταματά την προσπάθεια και ξαναξεκινά από την αρχή), η πλήρης αλλαγή λέξεων ή σκέψεων και η αποφυγή (μιας συγκεκριμένης λέξης έως πλήρη αποφυγή επικοινωνίας).
Η ένταση των συμπτωμάτων είναι ορισμένες φορές τόσο μεγάλη που το παιδί, πιέζοντας να βγάλει τη λέξη, κάνει μυϊκές συσπάσεις του στόματος, του προσώπου ή των ματιών. Τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται για ένα διάστημα, δίνοντας την εντύπωση ότι η δυσκολία ξεπεράστηκε, για να επανέλθουν μετά από κάποιο διάστημα στην ίδια ή με διαφορετική μορφή.Τέλος, το άτομο που τραυλίζει παρουσιάζει αρνητικά συναισθήματα και μπορεί να νιώθει ντροπή, φόβο, ενοχές και να έχει αρνητική αντίληψη για τον εαυτό του.
Τα πρώτα συμπτώματα τραυλισμού κάνουν την εμφάνιση τους στην ηλικία 2-2,5 χρόνων, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνιο παιδιά μεγαλύτερη ηλικίας να ξεκινούν να τραυλίζουν. Για όλα σχεδόν τα παιδιά που ξεκινούν να τραυλίζουν έχει προηγηθεί μια περίοδος ομιλίας χωρίς τραυλισμό και η έναρξη μπορεί να είναι απότομη ή σταδιακή. O Τραυλισμός θεωρητικά μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή ενός ατόμου και μπορεί να λάβει διάφορες μορφές όπως εξελικτικός τραυλισμός, τραυματικός τραυλισμός, υστερικός τραυλισμός, σπασμωδική δυσφωνία, cluttering και ψευδοβατταρισμός. Μέσα από έγκαιρη, άμεση και κατάλληλη αντιμετώπιση ο Τραυλισμός μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως και να μην επανεμφανιστεί. Ιδιαίτερα, η πρώιμη παρέμβαση βοηθά ένα παιδί να μιλά με καλή ροή και η εμπειρία καλής ομιλίας μπορεί να επηρεάσει το αν θα εκδηλωθεί η νευρολογική προδιάθεση που μπορεί να υπάρχει για την ανάπτυξη του τραυλισμού.
Πως αισθάνεται κάποιος που έχει Τραυλισμό;
Το άτομο που Τραυλίζει στην καθημερινή του επικοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς παρότι μπορεί να επικοινωνήσει το αποφεύγει και αυτό τον οδηγεί σε μιας μορφής απομόνωση. Πολλές φορές θέλει να εκφραστεί, όμως το άγχος του τον κυριεύει και δυσκολεύει την κάθε προσπάθεια. Συχνά επαναλαμβάνει λέξεις ή μέρη λέξεων και επιμηκύνει συλλαβές. Του είναι πολύ δύσκολο να πεί συγκεκριμένες λέξεις και νιώθει ένταση όταν ξεκινά να μιλάει κάτι που μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα όπως τρέμουλο, έντονο κλείσιμο ματιών, κούνημα/τίναγμα χεριών ή κεφαλής-γενικά μελών του σώματος, ένταση της φωνής, αύξηση ταχύτητας της ομιλίας και ένταση στη περιοχή του λαιμού. Το άτομο με τη διαταραχή του Τραυλισμού, αναλώνεται στα συμπτώματα του λόγου του και αυτό αναγκαστικά του προκαλεί στρες. Το στρες με τη σειρά του επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα δυσκολία στο λόγο, ανατροφοδοτώντας το άγχος που δημιουργείται. Τέλος, το άτομο που Τραυλίζει αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ελέγχει και να χειρίζεται τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του σε σχέση με άλλους ανθρώπους.
Πως μπορώ να βοηθήσω έναν δικό μου άνθρωπο που πάσχει από Τραυλισμό;
Πρωταρχικοί στόχοι πρέπει να είναι η βοήθεια του ατόμου με Τραυλισμό και ο περιορισμός του άγχους που μπορεί να νιώθει και που επιδεινώνει τα όποια συμπτώματα.
Καλό είναι να μην ζητάμε από κάποιον με τραυλισμό να σταματήσει όταν μιλάει/ διαβάζει και να ξεκινήσει από την αρχή
Μπορούμε να αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις ομιλίας και να δίνουμε προσοχή στο περιεχόμενο και όχι στον τρόπο ομιλίας
Δεν χρειάζεται να πιέζουμε κάποιον με Τραυλισμό να μιλήσει, ειδικά όταν εμφανίζει αυξημένη δυσκολία
Δεν χρειάζεται να ασκούμε κριτική απέναντι στο άτομο με Τραυλισμό, ούτε να το διορθώνουμε
Μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα της ομιλίας ώστε να μειωθεί η επικοινωνιακή πίεση στο άτομο με Τραυλισμό.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε επιβραβεύσεις ώστε να ενθαρρυνθούν οι ευχερείς στιγμές ομιλίας
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Ανδρέου, Σ. Α. (2010). Διαταραχές της ροής της ομιλίας: Λεμεσός: Στέλιος Ανδρέου.
Κάκουρος, Ε. Μανιαδάκη, Κ. (2006). Τραυλισμός. Η Φύση και η Αντιμετώπιση του στα Παιδιά και τους Εφήβους. Αθήνα: Τυπωθήτω.
Andrews, G. (1983). Stuttering: A review of research findings and theories circa 1982. Journal of Speech and Hearing Disorders, 48, 226-246.
Guitar, B. (1998). Stuttering: An Intergraded Approach to lts Nature and Treatment, 2nd ed. Baltimore: Williams & Wilkins.
Watkins, R. V. Yairi, E. & Ambrose, N. G. (1999). Early childhood stuttering III: Initial status of expressive language abilities. Journal of Speech, Language and Hearing Research, 42, 1125-1135
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com
0 Σχόλια