Η αυτοεκτίμηση στα παιδιά και πως θα την αποκτήσουν

     


    Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση θα πρέπει εσείς οι ίδιοι σαν γονείς να μάθετε να αγαπάτε και να πιστεύετε στον εαυτό σας. Οι σίγουροι γονείς και οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση είναι υπόδειγμα για τα παιδιά τους καθώς τα ίδια προσπαθούν να τους έχουν πρότυπο.


     Ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας είναι να δέχεστε τα λάθη του. Όλοι μας λίγο πολύ μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα παιδιά. Όταν εννοούμε να δέχεστε τα λάθη του, εννοούμε να μην γίνεστε επικριτικοί και αυστηροί μαζί του αλλά να δεχτείτε αυτό που έκανε χωρίς να κάνετε το παιδί σας να νιώθει τύψεις. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας πήρε χαμηλό βαθμό σε ένα διαγώνισμα, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί του. Ρωτήστε το, τι πιστεύει ότι έφταιγε και αν είχε την δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό τι θα έκανε τότε. Δείξτε του κατανόηση για την προσπάθεια που έκανε και δώστε του να καταλάβει πως είστε στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή για να το βοηθήσετε.

      Ένας άλλος τρόπος είναι να αποφεύγετε τις συγκρίσεις είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να συγκρίνουν τα παιδιά τους με παιδιά άλλων για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα ή σε διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, «Α κοίτα, ο συμμαθητής σου ο Γιάννης ή ο αδερφός σου πήρε άριστα στην ορθογραφία, ενώ εσύ δεν τα πήγες καλά. Αυτό και μόνο δημιουργεί μια ανασφάλεια στο παιδί για τον εαυτό του αλλά και για τις δυνατότητες του με αποτέλεσμα να φοβάται την δική σας γνώμη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις γονέων που ξεχωρίζουν τα παιδιά τους από τ’ άλλα με το να τους λένε: «Είσαι ο πιο όμορφος, είσαι τόσο ξεχωριστός και τόσο έξυπνος από τ’ άλλα παιδιά, κανείς δεν μπορεί να σου μοιάσει». Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς υπερεκτιμούν τα παιδιά τους ή τα επαινούν με λάθος τρόπο και έτσι δεν τα βοηθάνε ουσιαστικά.





     Δώστε ώθηση στο παιδί να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα, τις δικές επιθυμίες και να βρει τα δικά του ενδιαφέροντα.  Ενθαρρύνετε την κάθε του επιλογή στο να διαμορφώσει τον δικό του χαρακτήρα και να βρει τι το εκφράζει. Πολλοί γονείς, κατακρίνουν  τις επιλογές των παιδιών τους και τα ενδιαφέροντα τους με υποτιμητικό τρόπο. Αυτό επιφέρει αρνητικές συνέπειες απέναντι στο παιδί με το να νιώθει πιεσμένο και γεμάτο ανασφάλειες. Αν νιώθει πως καταπιέζει τα θέλω του γιατί δεν είναι αποδεκτά από τους γονείς του, τότε το παιδί καταπιέζει την αυτοεκτίμηση του. Μερικές φορές, οι γονείς κάνουν το λάθος να περνάνε στο παιδί τα δικά τους θέλω και τα δικά τους όνειρα με το να αγνοούν τις δυνατότητες του. Δεχτείτε λοιπόν τα ταλέντα των παιδιών σας και δώστε τους ώθηση στο να συνεχίσει.
 Όταν το παιδί νιώθει πως είστε στο πλευρό του και το στηρίζετε στις επιλογές του τότε το βοηθάτε να χτίσει την αυτοεκτίμηση του και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του. Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να νιώθει την αγάπη σας αλλά και την στήριξη σας και να ξέρει πως ότι και αν συμβεί εσείς θα είστε στο πλευρό του. Μην ξεχνάτε να εκφράζετε την αγάπη σας και την τρυφερότητα σας.


    Φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του γιατί έτσι θα μπορέσετε να έχετε  μια καλή επικοινωνία με το παιδί σας και έτσι δεν θα διστάζει να συζητάει μαζί σας για το οτιδήποτε. Φροντίστε να αποκτήσει μια σχετική αυτονομία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του χωρίς να του δείχνετε εσείς τα βήματα λέγοντας του τι να κάνει. Μέσα από την συζήτηση φροντίστε να μάθει το παιδί μόνο του τι πρέπει να κάνει δίνοντας του κάποια παραδείγματα από την καθημερινότητα. Βέβαια και εσείς σαν γονείς, καλό θα είναι να αποδεχτείτε το γεγονός πως θα κάνει λάθη και ότι έτσι είναι ένας τρόπος το παιδί σας να διδαχθεί και να χτίσει την αυτοεκτίμηση του. Το να παίρνει ρίσκα και να παίρνει κάποιες αποφάσεις κάνει ένα παιδί αυτόνομο και υπεύθυνο.





     Το κυριότερο απ’ όλα είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να μάθετε να πιστεύετε στις δυνατότητες σας Με το να βλέπουν την αποφασιστικότητα σας αλλά και το πόσο σίγουροι είστε για τον εαυτό σας τότε θα τα βοηθήσετε να πιστέψουν και αυτά στις δυνατότητες τους. Τα λάθη είναι μέσα στην ζωή και κανείς δεν είναι τέλειος. Σημασία έχει να προσπαθείτε για το καλύτερο για εσάς αλλά και για τα παιδιά σας. 















Μίσα, Κ. (2006). Ψυχολογία της καθημερινής ζωής. Lector : Αθήνα
Τσιάντης, Ι. (1988). Σύγχρονα θέματα παιδοψυχιατρικής, Καστανιώτη : Αθήνα
Borba M. (1999). Parents do make a difference: How to raise kids with solid character, strong minds, and caring hearts. Published by Jossey-Bass.
Felson, R.B. &M.A. Zielinski 1989 “Children’s self-esteem and parental support.” Journal of Marriage and the Family 727-735.
Hall, A., & Rowe, G. (1991). “Self-esteem of rural teens”, Journal of extension, 29.
Kaufman G., Espeland P. & Lev R. (1999). Stick up to yourself, every kids guide to personal power and positive self-esteem. Published by Free Spirit.
Parker, J., & Benson, M. (2004). “Parent-Adolescent Relations and Adolescent Functioning: Self-Esteem, Substance Abuse, and Delinquency”, Journal Article Excerpt. 










Ελευθερία Μπουρδούβαλη 
Ψυχολόγος, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια